
AKİB’İN İLK ÇEYREK İHRACATI 4,37 MİLYAR DOLARA ULAŞTI
“En yüksek değerlere kimya, demir-çelik ve yaş meyve sebzede ulaştık”“Slovenya ve Yunanistan pazarlarında üç haneli artışlar yakaladık”

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB), mart ayında 1,47 milyar dolar ihracat gerçekleştirirken 2025 yılı ilk çeyreğinde 4,37 milyar dolar değere ulaştı. AKİB’in ilk çeyrek ihracat performansında en yüksek tutarlara ulaştığı ülkeler Irak, İtalya ve Slovenya oldu. Birlik, ihracat hacminde en güçlü artışları Slovenya ve Yunanistan pazarlarında yakaladı.
AKİB Koordinatör Başkanı Fatih Doğan, yılın ilk çeyreğinde 65,3 milyar dolar değere ulaşarak bu dönemi yüzde 2,5 artıda geçen Türkiye’nin ihracatına Akdenizli ihracatçıların yüzde 7,7 oranında destek verdiğini belirtti. ABD yönetiminin ilave gümrük vergisi kararlarının küresel ticarete yansımalarını yakından takip ettiklerini kaydeden Başkan Fatih Doğan, söz konusu gelişmelerin Türkiye için bir avantaj olabileceğini söyledi.
“ABD pazarında Türkiye için 121,4 milyar dolarlık potansiyel ihracat hacmi mevcut”
Başkan Fatih Doğan, “ABD Başkanı Donald Trump'ın açıkladığı yeni gümrük tarifesinde Türkiye yüzde 10'la asgari vergi uygulanacak ülkeler arasında yer alıyor. Bu pazarda Asya'daki rakiplerimize göre gümrük vergilerinde avantajlı duruma geçmiş gibi görünüyoruz. AKİB’in en fazla ihracat yaptığı ülkeler listesinde geçen yıl 6’ıncı sırada yer alan ABD’ye yüzde 46 artışla 858,6 milyon dolar dış satım yaptık. 2025 yılının ilk çeyreğinde ise ihracat tutarımız yüzde 33 düşüşle 159,6 milyon dolar düzeyinde ortaya çıktı. Ticaret Bakanlığı’nın ABD’ye yönelik ihracatta başlıca potansiyel ürün matrisi tablosuna göre sanayi ürünlerinde 69,9 milyar dolar, tarım ve gıda ürünlerinde 51,4 milyar dolarlık pazar bulunuyor. Sanayide, otomotiv, ilaç, elektrikli makineler ve kablolar, mobilya, beyaz eşya, hazır giyim, demir-çelik, inşaat malzemeleri ihracatında fırsatlar yakalayabiliriz. Tarım ve gıda ürünlerinde bisküvi, gıda müstahzarları, konserve meyve sebze, şekerli ve çikolatalı mamuller, meyve suyu, deniz ürünleri, taze veya kurutulmuş meyveler, hayvan yemi, bitkisel yağlar, makarna, sert kabuklu meyveler ve bakliyat ürün gruplarında ihracatımızı daha yukarılara taşıyabiliriz.” dedi.
“En yüksek değerlere kimya, demir-çelik ve yaş meyve sebzede ulaştık”
AKİB’in 2025 yılı Ocak-Mart dönemindeki ihracat performansında en yüksek değerlere kimya, demir-çelik ve yaş meyve sebze sektörlerinde ulaştıklarını, dış satım hacminde en güçlü artışları hayvansal gıda, hazır giyim ve demir-çelik sektörlerinde elde ettiklerini kaydeden Başkan Fatih Doğan, şunları söyledi: “Yılın ilk çeyreğinde 1,44 milyar dolar değere ulaşan Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz ilk sırada yer aldı. Bu Birliğimizi, 979,1 milyon dolar değer ile Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliğimiz ikinci sırada, 516,8 milyon dolar değer ile Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimiz üçüncü sırada takip etti. Yine 2025 yılı Ocak-Mart döneminde Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz 488,3 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğimiz 285,7 milyon dolar, Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğimiz 285,5 milyon dolar, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliğimiz 113,8 milyon dolar, Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğimiz 111,6 milyon dolar ihracata imza attılar.”
“Slovenya ve Yunanistan pazarlarında üç haneli artışlar yakaladık”
AKİB Koordinatör Başkanı Fatih Doğan, yılın ilk çeyreğinde bölge ihracatında ana pazarların Avrupa, Orta Doğu, Afrika ve Bağımsız Devletler Topluluğu olduğunu, söz konusu dönemde en güçlü ivmelenmeyi Slovenya ve Yunanistan pazarlarında sağladıklarını, Romanya, Suriye, Lübnan, Birleşik Krallık, İtalya ve Ukrayna pazarlarında anlamlı artışlara imza attıklarını belirtti. Başkan Fatih Doğan, “AKİB’in 2024 yılı Ocak-Mart dönemindeki ihracatını ülkelere göre değerlendirdiğimizde, ilk sırada yüzde 8 artış ve 376,1 milyon dolar ile Irak yer aldı. Bu ülkeyi yüzde 19 artış ve 297,2 milyon dolar değer ile İtalya ikinci sırada, yüzde 193 artış ve 259,7 milyon dolar değer ile Slovenya üçüncü sırada takip etti. Yılın ilk çeyreğinde ihracat hacminde en yüksek artışı Slovenya pazarında yakaladık. Bu ülkenin ardından yüzde 178 artış ve 109,5 milyon dolar değer ile Yunanistan, yüzde 39 artış ve 253,5 milyon dolar değer ile Romanya ilk üç içinde yer aldı.” diye konuştu.
Başkan Fatih Doğan, son 12 aylık dönemde bölge ihracatının yüzde 1 artışla 17,16 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiğini sözlerine ekledi.